Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad
srpski
madjarski
engleski
Menu Close Menu
Nucleus, Novi Sad
Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

• Prednosti toplotnih pumpi vazduh - voda
u odnosu na tradicionalne načine grejanja •

Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

Komfor bez zagađenja, uz stabilne troškove - moguće!

Prilikom razmatranja optimalnih varijanti za izbor grejnih sistema, svakako se u obzir uzimaju sledeći faktori kao najznačajniji:

  1. Inicijalni i dugoročni troškovi;
  2. Vreme koje je potrebno uložiti u obezbeđivanje, transport i skladištenje energenata;
  3. Svakodnevni angažman i komfor;
  4. Zagađenje vazduha;

Detaljnom analizom važnih kriterijuma svakako će se doći do argumentovanog zaključka da je izbor toplotne pumpe vazduh - voda najbolja odluka.

Nedovoljna upućenost u prednosti rada toplotnih pumpi - razlog izbora štetnih goriva

Najčešći problem koji se javlja pri objektivnom sagledavanju svih potencijalnih varijanti je nedovoljna upućenost u rad sistema sa toplotnim pumpama vazduh - voda, pri čemu se pribegava tradicionalnim, a iz perspektive savremenog društva i ekologije već uveliko prevaziđenim načinima grejanja - na gas, ugalj ili drva.

Kompromisne odluke se donose tako što se po neka od veoma nepovoljnih karakteristika ovih tipova grejanja ignoriše ili zanemaruje.

Grejanje na drva je najčistija varijanta, posmatrano u odnosu na fosilna goriva, ali se zato organizacija skladištenja i svakodnevni napor oko prenošenja dovoljne količine za ogrev do objekta pojavljuju kao veliki teret koji dolazi sa ovakvim kompromisom.

Ugalj i gas zahtevaju nešto manje prostora za skladištenje i relatvno su  jednostavniji za korišćenje, ali se zato svakodnevni prljavi poslovi i enormna emisija ugljen-dioksida prihvataju kao posledica kompromisa.

Izbor koji ne zahteva kompromis

Izbor toplotnih pumpi vazduh - voda ne zahteva donošenje kompromisnih odluka, jer se istovremeno postiže višestruka prednost u odnosu na tradicionalne tipove grejanja i grejnih sistema.

Instalacija je jednostavna, a toplotna pumpa zauzima minimalno prostora, tako da se može postaviti čak i na terasi stana.

Efikasnost se ostvaruje mogućnošću istovremenog korišćenja za zagrevanje i hlađenje objekta, pa se samim tim dodatni troškovi oko postavljanja klima uređaja u potpunosti izbegavaju, a mogućnost zagrevanja sanitarne vode u velikoj meri smanjuje troškove struje, koja se inače troši za rad električnih bojlera.

Ovim toplotnim pumpama se veoma jednostavno rukuje, jer se temperatura podešava na kontrolnom panelu, uz mogućnost odabira željene temperature za svaku prostoriju u objektu.

Najveća prednost toplotnih pumpi vazduh - voda ogleda se u činjinici da je energija vazduha koja se koristi za stvaranje toplotne energije neiscrpna i besplatna, dok je upotrebljena električna energija za rad toplotne pumpe samo četvrtina ukupne uložene energije. Na ovaj način se, primera radi,  za uložen 1 kW električne energije stvara 4 kW toplotne energije za sat vremena rada, pri čemu se postiže ušteda novca od 80 %.

S obzirom na promenljivost temperature vazduha u toku godine, koeficijent učinka, a samim tim i procenat uštede će varirati, ali se u proseku ušteda na nivou čitave godine kreće od 60 % do 85 %, što govori o izuzetno dobroj energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti sistema sa toplotnim pumpama vazduh - voda.

Garancija čiste svakodnevice i zdrave budućnosti

Opšte je poznato da se sagorevanjem fosilnih goriva oslobađaju enormne količine ugljen-dioksida, koji se emituje u atmosferu stvarajući efekat staklene bašte, jedan od glavnih uzročnika globalnog zagrevanja. Pojam globalnog zagrevanja vrlo često ne privlači dovoljno pažnje laika, jer se doživljava kao apstrakcija ili nešto što će posledice ostaviti tek u dalekoj budućnosti za koju, nažalost, mnogi ne mare previše. Ipak, štetnost emitovanih gasova ne odražava se samo na dugoročnom planu, njegovi efekti se konstanno ispoljavaju u porastu broja hroničnih bolesti, uništenju i smanjenju kvaliteta poljoprivrednih dobara, stvaranju neprijatnih mirisa i dima koji direktno utiču na razvoj naših najmlađih.

Izborom Nucleus toplotnih pumpi vazduh - voda emisjia ugljen - dioksida se umanjuje za 96% u odnosu na tradicionalne načine grejanja, ali i u odnosu na toplotne pumpe drugih proizvođača na domaćem tržištu, zahvaljujući korišćenju ekoloških fluida koji dodatno doprinose gotovo poptunom smanjenju emisije gasa staklene bašte.

Istovremeno ove pumpe ne stvaraju neprijatne mirise, a samim tim što ne postoji proces sagorevanja, nema ni stvaranja dima niti opasnosti koja konstantno vreba ukoliko postoji izloženost plamenu

Prednost toplotnih pumpi vazduh - voda u odnosu na centralno grejanje

Toplotne pumpe vazduh - voda su odličan izbor i za kompleksne stambene ili poslovne objekte, kao i za pojedinačne stanove manje ili veće kvadrature.

Vlasnici velikih objekata su uglavnom u velikoj meri upoznati sa prednostima toplotnih pumpi, kako na ekonomskom, tako i na ekološkom planu, ali i po pitanju komfora koji nude, podižući samim tim i vrednost nekretnina na tržištu.

Međutim, pojedinci koji planiraju kupovinu nekretnine često zbog neupućenosti ne razmatraju prednosti instalacije toplotnih pumpi vazduh - voda u svoje stanove i odlučuju se da veliku prednost pri odluci o kupovini stana daju upravo objektima sa postojećim centralnim grejanjem. Ovakav pristup traženju odgovarajuće nekretnine često dovodi do suženog izbora, ali i do veće cene kvadrata stanova sa centralnim grejanjem.

Ukoliko se pažljivo preračunaju inicijalni troškovi instalacije toplotnih pumpi vazduh - voda za zagrevanje i hlađenje celog stana i uzme u obzir činjenica da troškovi održavanja gotovo i ne postoje, uz mogućnost predviđanja godišnjih  troškova i smanjenje zavisnosti od stalnog rasta cene električne energije - dolazi se do zaključka da se veći komfor i ušteda postižu izborom toplotne pumpe vazduh - voda od onog što nudi centralno grejanje.

Iz perspektive potencijalnog kupca nekretnine, kao dodatna prednosti se automatski pojavljuje i širi izbor nekretnina koje se mogu uzeti u obzir za kupovinu, kao i manja cena kvadrata, koju svakako uslovljava nepostojanje grejnog sistema u objektu koji se prodaje, a koji kupac sam može vrlo jednostavno postaviti, uz maskimalnu dobit i uštedu, zahvaljujući mogućnosti instalacije sistema sa toplotnim pumpama vazduh - voda.

toplotna pumpa vazduh voda tok energije u prostoru
banner devojka

Izdvojeno iz bloga

vesti

Ekologija

Sistem grejanja putem toplotnih pumpi voda-voda predstavlja moderan pristup zagrevanja objekata koji ima visoku efikasnost u pogledu iskorišćenja energije što daje ovom sistemu mogućnost široke primene. Koje su prednosti i mane ovog sistema u odnosu na ostale vidove grejanja.

Pročitaj više

vesti

Ekonomičnost

Koristeći obnovljiv izvor energije, toplotne pumpe voda – voda omogućava veoma jednostavno iskorišćavanje potencijala vode što omogućava veliku uštedu uz maksimalnu energetsku efikasnost. Pogledajmo koje su prednosti a koje mane ovog sistema grejanja u odnosu na druge vidove.

Pročitaj više

vesti

Prilagodljivost okolini

Nakon odluke da implementirate moderan sistem grejanja sledi odluka koji sistem ugraditi i koji je najpogodniji za vaš dom ili poslovni prostor a kako bi se iskoristile sve pogodnosti tog sistema grejanja. Pogledajte komparativni pregled, prednosti i mane ova dva sistema grejanja.

Pročitaj više

Linija
top