Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad
srpski
madjarski
engleski
Menu Close Menu
Nucleus, Novi Sad
Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

• Nucleus toplotne pumpe vazduh - voda •

Heating solution
Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

Energija vazduha - lako dostupna i neiscrpna

Toplotne pumpe vazduh - voda kao izvor energije koriste vazduh iz okoline, a samim tim izvor energije je neiscrpan i obnovljiv.
Njihov princip rada je vrlo jednostavan. Koristeći vazduh iz okoline, transformišu ga u toplotnu energiju, koja se može koristiti za zagrevanje objekata ili sanitarne vode. Istovremeno, ove pumpe mogu služiti i za rashlađivanje prostorija.
Može vas iznenaditi činjenica da se na temperaturi do - 35 °C, uz pomoć Nucleus toplotne pumpe, može “izvući” dovoljno toplote iz vaduha za zagrevanje objekta.

Nucleus toplotne pumpe - jedinstvena ekološka varijanta na tržištu

Univerzalna rashladna tečnost koju koriste pumpe na našem tržištu su HFC rashladni fluidi (najčešća varijanta - R404a), koji se nalazi u kontorlisanom prometu Evropske unije kao ekološki nepreporučljiva opcija.

HFC fluidi zbog enormne emisije ugljen-dioksida i velikog doprinosa stvaranju efekta staklene bašte - postaju ekološki neprihvatljivi.
HFO rashladni fluidi su ekološka zamena koja od 80 % do 99 % umanjuje porizvodnju ugljen-dioksida.

Varijantu R455a ovog HFO fluida, pod komercijalnim nazivom Honeywell  L40X, koriste Nucleus toplotne pumpe vazduh - voda, a sa njim se emijsija štetnog gasa staklene bašte smanjuje za 96% u odnosu na pumpe na domaćem trištu koje koriste HFC rashladne tečnosti.

Nucleus pumpe vazduh - voda - veći koeficijent učinka tokom cele godine

Na osnovu vrednosti koeficijenta učinka (COP) prati se ušteda električne energije, a proračunava se kao odnos uložene i dobijene energije. Primera radi, prlikom grejanja na struju, vrednost COP je 1, jer je jednaka količina uložene i dobijene energije (odnos 1:1).

Instalacijom sistema sa toplotnom pumpom vazduh - voda, vrednost COP se obično kreće u rasponu od 2,5 do 7, u zavisnosti od temperature vazduha, koja može rasti i opadati tokom grejne sezone. Samim tim se korišćenjem toplotnih pumpi u odnosu na druge tipove grejnih sistema generalno štedi od 60 % do 85 % energije i novca.

Međutim, ove pumpe su do skoro bile optimalno rešenje samo za temperature do - 20 °C, jer je sa nižim temperaturama opadala efektivnost sistema.

Prateći razvoj savremenih tehnologija u oblasti energetike i njihov uticaj na unapređenje i razvoj toplotnih pumpi, Nucleus toplotne pumpe su prve na domaćem tržištu počele da koriste ekološki gas vodeće svetske kompanije Honeywell, koji osim što smanjuje emisiju štetnih gasova u atmosferu, znatno povećava efikasnot i učinkovitost pumpi vazduh - voda, čak i na veoma niskim temperaturama do - 35 °C.

Uporedne analize efektivnosti HFC i HFO fluida pokazale su da ekološki fluid L40X ostvaruje veći učinak na temperaturi od - 10 °C za čak 12 %. S obzirom na to da je kod primene HFC fluida učinak veoma mali već na temperaturi od - 20 °C, HFO fluidi postižu pozitivne rezultate i na temperaturama do - 35 °C, uz veći učinak u odnosu na najzastupljenije HFC rashladne tečnosti, i to od 2 % do 5 %.

Veća energetska efikasnost = veća ušteda

Zaključak je da se Izborom Nucleus toplotnih pumpi, koje rade po najsavremenijim svetskim principima, štedi od 2 % do 12% energije (i novca) tokom grejne sezone u odnosu na sisteme koji korsite ekološki neprihvatljivu varijantu rashladnog fluida.

Tokom letnje sezone učinak Nucleus pumpi je i do 23 % veći u odnosu na ostale uređaje na domaćem tržištu, koji koriste HFC fluid, pa se samim tim tokom cele godine postižu maksimalni rezultati uz minimalne troškove.

Zbog smanjenog negativnog uticaja na oznoski omotač i odabira ekološki prihvatljivog sistema, uz kontrolisane i manje troškove - raste i vrednost objekta na tržištu.

Uz Nucleus toplotne pumpe izbegnite dodatne troškove

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju pri dugoročnom planiranju troškova je i činjenica da se zbog ekološke neprihvatljivosti svakako teži ukidanju ovih HFC fluida iz upotrebe, što će svakako u nekom trenutku rezultirati potrebom za promenom postojećih sistema, a samim tim i neplaniranim servisnim troškovima.
Zato se preporučuje na vreme odabrati optimalnu i prihvatljivu varijantu koja se dobija instalacijom sistema sa Nucleus toplotnim pumpama.

Prednosti toplotnih pumpi vazduh - voda

 • Ušteda do 75 % u odnosu na druge tipove grejnijh i rashladnih sistema;
 • Bolji učinak i ušteda sa Nucleus toplotnim pumpama u odnosu na toplotne pumpe vazduh - voda na domaćem tržištu - od 2 % do 23 %, u zavisnosti od temperature vazduha;
 • Nucleus toplotne pumpe su efikasne i na temperaturi do - 35  °C;
 • Ekološki potpuno prihvatljiv grejni sistem;
 • Sistem je prilagođen za zagrevanje i hlađenje, kao i za zagrevanje sanitarne vode za čitav objekat, uz jednostavno održavanje;
 • Ove pumpe su najbolji izbor za područja u kojima nema izvora kvalitetnih podzemnih (ili površinskih) voda, koje su neophodne za rad sistema sa pumpama voda - voda;
 • Veoma su praktične i za manje objekte, jer instalacija sistema ne zahteva veliki prostor ili dodatne investicije (pumpe voda - voda zahtevaju kopanje bunara);
 • Posebni modeli za unutrašnju instalaciju, male snage, mogu se koristiti samo za hlađenje prostorije i zagrevanje vode. Veoma su funkcionalni za manje prostore kojima nije potrebna opcija grejanja - npr. kuhinje restorana ili hotela;
 • S obzirom na mali prostor potreban za ugradnju, odlična su varijanta za modernizaciju postojećeg sistema grejanja, kada se povezuju sa postojećim radijatorima ili fancoil uređajima, pa se ne zahteva veliki napor i investicija oko zamene sistema;
 • Iskustvo iz prakse pokazuje da kod pumpi vazduh - voda potrebe za održavanjem gotovo i da nema - nakon instalacije i punjenja freona, one mogu raditi dugi niz godina;
 • Obično su jeftinija i jednostavnija varijanta od pumpi voda - voda;
toplotna pumpa vazduh voda tok energije u prostoru

okNucleus toplotna rešenja

vazduh-voda

Vazduh voda toplotna pumpa

Korišćenjem najnovijih tehnologija i tipova rashladne tečnosti(HFO) naše vazduh-voda pumpe postižu visoki koeficijent korisnosti i pri spoljnim temperaturama od -35⁰C.

lux toplotne pumpe

Lux toplotna pumpa

Ova toplotna pumpa koristi konstantnu temperaturu zemlje kao izvor energije za zagrevanje ili hlađenje rashladne tečnosti jer je temperatura zemlje leti hladnija a zimi toplija od temperatue vazduha.

comfort toplotne pumpe

Comfort toplotna pumpa

Bilo da se toplotna energija zemlje crpi preko podzemnih voda (bunara) ili direktno preko same zemlje ovaj vide energije je obnovljiv i ne ostavlja nikakve posledice po eko sistem.

Linija
banner devojka
top