Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad
srpski
madjarski
engleski
Menu Close Menu
Nucleus, Novi Sad
Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

• Kako odabrati toplotnu pumpu •

Nucleus Heating Solution
Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

Toplotne pumpe s razlogom postaju sve popularniji tip grejanja kod nas, dok su u Evropi postale standard, a prema nekim istraživanjima nalaze se u skoro 80% novoizgrađenih objekata. Interesovanje za ove sisteme raste zbog efektnog spoja maksimalnog komfora, prilagodljivosti individualnim potrebama, velike energetske efikasnosti i ekološke prihvatljivosti.
Nakon inicijalnih ulaganja i postavljanja sistema, potrebe za održavanjem su minimalne, toplotna energija stalno dostupna bez ikakvog napora, a tome dorpinosi i automatizovani sistem i jednostavan kontrolni panel za podešavanje željene temperature.

Veliku prednost toplotnim pumpama daje i mogućnost hlađenja i zagrevanja vode, pri čemu se automatski gubi potreba za dodatnim uređajima sa tom funkcijom.

Centralno grejanje više nije simbol komfora

Često se odustaje od kupovine stana koji nema centralno grejanje, uprkos znatno nižim cenama ovakvih nekretnina, a nepoznavanje prednosti toplotnih pumpi i mogućnosti njihove instalacije su verovatno neki od uzroka. Dobro rešenje može biti kupovina jeftinije nekretnine i ulaganje u instalaciju grejnog sistema sa toplotnom pumpom (npr. vazduh - voda), pri čemu se, osim uštede novca, postiže i znatno veći komfor i kontrola temperature u svakom trenutku.

Nakon što donesete odluku da želite ovakve pogodnosti, prvo što ćete morati da izaberete jeste tip toplotne pumpe - najčešći tipovi kod nas su vazduh - voda i voda - voda toplotne pumpe.

Veličina i potrebe objekta - glavni faktor pri izboru modela

Prvi faktor značajan za donošenje ispravne odluke jeste kapacitet i funkcija objekta koji će se zagrevati.
Za objekte veće kvadrature, poput hotela, stambenih ili poslovnih zgrada, restorana, skladišta, magacina, poljoprivrednih gazdinstava ili industrijskih postorjenja - toplotne pumpe voda - voda su, bez razmišljanja, najbolji izbor.

Inicijalni troškovi za postavljanje sistema sa toplotnom pumpom voda - voda su veći u odnosu na sisteme sa pumpama vazduh - voda, ali se uz pomoć njih postiže veći koeficijent učinka, odnosno veća stabilnost potrošnje tokom cele godine. U praksi se rezultati ogledaju u konstantno manjoj potrošnji struje od 75 do 86 % (u odnosu na druge grejne sisteme), pri čemu se, svakako, ostvaruje i veća ušteda novca.

Industrijskim postrojenjima i poljoprivrednim gazdinstvima, gde je potrebno obezbediti veoma visoke temperature za različite procese, posebno pogoduju specijalni modeli pumpi voda - voda - tzv. visokotemperaturne pumpe.

Za potrebe manjih objekata, poput stanova ili manjih kuća, veći inicijalni troškovi mogu biti mana, jer će zbog manje potrošnje period isplativosti biti duži. U ovom slučaju se preporučuje toplotna pumpa vazduh - voda, čija instalacija je znatno jeftinija i manje tehnički zahtevna, a pored toga, zauzima i manje prostora.

Energetska efikasnost je nešto slabija nego kod pumpi voda - voda, ali svakako obezbeđuje uštedu od 60 % do 85 % u odnosu na druge grejne sisteme. Zbog većih promena temperature vazduha, koji je glavni izvor toplote kod ovog tipa pumpe, različiti je koeficijent učinka tokom različitih godišnjih doba, pri čemu se leti mogu ostvariti bolji rezultati rada nego sa toplotnom pumpom voda - voda, dok je zimi potrošnja nešto veća, ali ponovo treba imati u vidu da je i pri najnižim temperaturama njen učinak znatno veći u odnosu na druge tipove grejanja.

Model toplotne pumpe treba prilagoditi prirodnim uslovima

Još jedan važan faktor u donošenju odluke je i okolina objekta za koji se instalacija postavlja.
S obzirom na to da je kod pumpi voda - voda izvor energije najčešće podzemna voda - mora postojati mogućnost za kopanje dva bunara, koji su sastavni deo sistema, a takođe se mora proveriti i kvalitet podzemnih voda. Iako je složena, prednost je u tome što se instalacija nalazi pod zemljom, pa nema narušavanja izgleda okoline. U urbanim naseljima ovo ne mora da predstavlja problem, jer se instalacija vrlo uspešno postavlja npr. ispod parkinga u blizini zgrade, što znači da nije potrebno obezbediti prazan prostor za instalaciju sistema.

Ukoliko iz nekog razloga (mada se to retko dešava) ovo nije izvodljivo, onda toplotna pumpa vazduh - voda može biti bolji izbor. Kod ovih pumpi nema složene instalacije, a to je još jedna od prednosti za pojedinačne stanove, jer se bez problema može smestiti na terasi i ne zahteva veliki prostor.

Nucleus toplotne pumpe nude različite modele toplotnih pumpi, koje će odgovoriti različitim individualnim potrebama, a konsultacije sa stručnim licem mogu u velikoj meri pomoći u donošenju odluke o izboru odogovarajućeg modela.

Postoje 4 izvedbe Nucleus toplotne pumpe:

Simplity Comfort Lux Vazduh - Voda

Izbor je na vama. Pozovite • +381 21 310 00 76

Linija

Izdvojeno iz bloga

ekologija

Ekologija

Sistem grejanja putem toplotnih pumpi voda-voda predstavlja moderan pristup zagrevanja objekata koji ima visoku efikasnost u pogledu iskorišćenja energije što daje ovom sistemu mogućnost široke primene. Koje su prednosti i mane ovog sistema u odnosu na ostale vidove grejanja.

Pročitaj više

globalno zagrevanje

Globalno zagrevanje

Globalno zagrevanje je pojava savremenog doba protiv koje se veliki broj zemalja u svetu aktivno bori donošenjem zakona i propisa. Da li i kako tradicionalni sistemi grejanja koji se koriste zimi uticu na globalno zagrevanje i da li se ono dešava i zimi.

Pročitaj više

primena

Primena

Kada treba doneti odluku o instalaciji grejnog sistema, svakako se efikasnost i jednostavna adaptacija svrstavaju u važne prioritete. Sistem sa toplotnim pumpama konstruisan je tako da zadovolji potrebu za praktičnošću i jednostavnošću, zahvaljujući mogućnosti grejanja i hlađenja.

Pročitaj više

Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad
top