Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad
srpski
madjarski
engleski
Menu Close Menu
Nucleus, Novi Sad
Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

Prednosti korišćenja obnovljive energije vode •

Nucleus Heating Solution
Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad

S obzirom na činjenicu da potrebe za energijom progresivno rastu sa razvojem industrije, često se postavlja pitanje da li su postojeći energetski izvori dovoljni da te potrebe zadovolje. Najzastupljeniji energenti su fosilna goriva, pa čak oko 70 % iskorišćene enrgije potiče iz ovih ekološki poptuno neprihvatljivih i neobnovljivih izvora. Najčešći izvor energije je ugalj (41%), a za njim ne zaostaju ni gas (20%) i nafta (9%).

Kada su u obzir uzmu zastupljenost fosilnih goriva i posledice sagorevanja koje se ogledaju u emitovanju gasova staklene bašte, zapaža se da je u poslednjih 150 godina zagađenje atmosfere postalo vodeći ekološki problem. Neka istraživanja pokazuju da je koncentracija ugljen-dioksida u odnosu na predindustrijsko doba (19. vek) porasla za 30 %, a metana za čak 250 %.

Energija vode - način da spasimo planetu

Problem svakako ne može nestati preko noći, ali se podizanjem ekološke svesti na globalnom planu pokušava naći dugoročno rešenje. Osnovni princip koji leži u borbi protiv uništavanja planete zasniva se na promeni izvora energije i prelasku sa potrošnih na obnovljive vidove energije, poput energije vode, vazduha ili sunca.

S obzirom na veliki potencijal voda koji nudi naša planeta, razmišljanje u smeru većeg iskorišćenja hidroenergije je jedan od načina borbe protiv globalnog zagađenja. Procenjuje se da je od svetskog hidroenergetskog potencijala iskorišćeno samo 25 %, a ovaj vid energije koristi se u oko 150 država

Obnovljiva i “čista” energija

Korišćenjem energije vode ne narušava se prirodni ritam, nema zloupotrebe i ekspolatisanja prirode, jer se iskorišćena voda vraća natrag u prirodu, pa je samim tim izvor energje neiscrpan. Ne postoji proces sagorevanja ili obrade energenata, pa nema ni emisije štetnih gasova.

Veće iskorišćenje energije - manji troškovi

Iako povećanje broja hidroelektrana podrazumeva i veće ulaganje, ipak je na dugoročnom planu ovakva investicija i ekonomski opravdana. Korišćenjem hidroenergije moguće je ostvariti veliku enrergetsku efikasnost, jer pojedini sistemi mogu iskoristiti čak 90 % energije vode za prozivodnju toplotne energije, a sa razvojem tehnologije, smanjuju se operativni i troškovi instalacije, pa se procenjuje da se upotrebom hidroenergije umesto fosilnih goriva troškovi mogu smanjiti i do 40 %.

Iskorišćenje prirodnog potencijala

Većim iskorišćenjem hidroenergetskog potencijala smanjuje se zavisnost od uvoznih fosilnih goriva. Smanjenje uvoza i okretanje sopstvenim energetskim potencijalima, osim ekonomskih i ekoloških razloga, doprinosi i regionalnom razvoju, smanjenju nezaposlenosti i ostvarivanju samostalnosti po pitanju proizvodnje energije.

Smanjena potražnja za fosilnim gorivima u velikim državama, koje su ujedno i najveći zagaživači vazduha, poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država, odražava se i globalno na pad cene nafte i plina.

Svakodnevni komfor

Hidroenergija se jednostavno može koristiti i za zagrevanje (i hlađenje) pojedinačnih stambenih objekata, pri čemu se ne doprinosi samo smanjenju globalnog zagađenja, već čist vazduh, bez dima i prašine postaje deo svakodnevice. Instalacija sistema sa toplotnom pumpom voda - voda je način za iskorišćenje energije podzemnih voda, čija stabilna temperatura tokom cele godine omogućava maksimalnu efikasnost ovog grejnog sistema. Još jedna prednost toplotnih pumpi u ovom slučaju je je u tome što se čitava složena instalacija nalazi pod zemljom, pa nema prostornih ograničenja.

Fleksibilnost

Sistemi koji koriste hidroenergiju odlikuju se fleksibilnošću, jer se voda koja se koristi kao energent može kontrolisati, pa se na taj način izbegava nepotrebno rasipanje energije, kada to nije potrebno. U odnosu na energiju vetra ili sunca, energija vode ima prednost zbog stalne dostupnosti, jer ne zavisi od vremenskih uslova.

***
Energija vode, bez obzira na to da li je koriste hidroelektrane ili pojedinačni objekti u kojima postoji sistem sa toplotnim pumpama voda - voda, može biti optimalno rešenje koje pored brojnih pogodnosti nosi i odgovornost prema budućnosti planete. Mane postoje, ali ukoliko se napravi paralela sa trenutnom situacijom i posledicama koje nastaju, može se slobodno zaključiti da je iskorišćenje obnovljivih izvora energije siguran put “čistije” budućnosti.

Linija

Izdvojeno iz bloga

kuća

Kako odabrati toplotnu pumpu

Dok ljudi u Srbiji tek shvataju prednost toplotnih pumpi dok su u svetu toplotne pumpe odavno postale standard. Najteže je odlučiti se na investiciju u toplotnu pumpu, a kada to uradite, ostaje samo odluka koja toplotna pumpa je najbolje rešenje za vas.

Pročitaj više

podesavanje klima uredjaja

Zdravstveni problemi koje izazivaju klima uređaji

Sa klimatskim promenama i sve toplijim letima rashladni uređaji postaju osnovna potreba i gotovo da nema stambenog ili poslovnog prostora koji se leti ne rashlađuje.

Pročitaj više

podno grejanje

Podno grejanje u kupatilu - da ili ne?

Podno grejanje postaje neizostavni deo hotelskog komfora, ali i sve češći zahtev prilikom instalacije grejnih sistema u kućama i stanovima. Komfor koji nude topli podovi u kupatilu je luksuz kojim bi svako želeo da razmazi sebe i ugodi svom urođenom hedonizmu.

Pročitaj više

Nucleus toplotne pumpe, Novi Sad
top